|
Signaalpunt Eenzaamheid
02.12.2023 : Je heel alleen voelen, weinig contact met anderen hebben of een hechte band met iemand missen. Eenzaamheid komt in verschillende vormen voor en iedereen kan ermee te maken krijgen. Vaak is het lastig om hier zelf uit te komen. Een steuntje in de rug kan dan heel fijn zijn. Daarom heeft de gemeente Leiden het Signaalpunt Eenzaamheid opgezet.
Via het Signaalpunt Eenzaamheid kunnen omstanders makkelijk en anoniem een melding doen van hun zorgen over iemand anders. Eenzaamheid kunnen we niet zomaar oplossen, maar als mensen in beeld zijn kunnen we wel iets voor ze doen. Jouw melding kan daarom echt het verschil maken.
Hoe kun je een signaal doorgeven? Het Signaalpunt Eenzaamheid vind je op www.signaalpuntleiden.nl Wat gebeurt er met de signalen? De meldingen die bij het Signaalpunt Eenzaamheid binnen komen worden opgepakt door medewerkers van welzijnsorganisatie Incluzio. Zij proberen met de betrokken personen in gesprek te komen en samen met hen te kijken naar de mogelijkheden om hun eenzaamheid te verminderen. Op die manier kunnen weer stappen in de goede richting worden gezet.
Wanneer gebruik je het Signaalpunt Eenzaamheid? Of je nu ondernemer bent, zorgverlener, een vriend, familielid of buur – als omstander valt je vaak als eerste op hoe het met een ander gaat. Maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Een kort praatje of een klein gebaar maken vaak al een groot verschil. Is het lastig om met iemand in gesprek te komen of weet je niet zo goed wat je met de situatie aan moet? Dan kun je makkelijk en anoniem een melding doen via het Signaalpunt Eenzaamheid. Ook als je zelf eenzaam bent en niet goed weet hoe je dit moet doorbreken kun je bij het signaalpunt een melding doen. Een signaal doorgeven kost je 30 seconden. Verder hoef je niets te doen. Professionele welzijnsmedewerkers gaan daarna met je signaal aan de slag. Hoe herken je eenzaamheid? Eenzaamheid kun je meestal niet meteen aan iemand zien. Toch zijn er bepaalde signalen die erop kunnen wijzen dat iemand eenzaam is. Als je je hiervan bewust bent, kun je eenzaamheid ook eerder herkennen.
Signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid Lichamelijke signalen
- verslechterde zelfzorg
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- verhoogde spierspanning
- gebrek aan eetlust
Psychische signalen
- negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
- gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid
- gevoelens van verlatenheid
- teleurstelling
- verdriet
- boosheid
- verlies van vertrouwen in andere mensen
Sociale signalen
- weinig sociale contacten
- missen van sociale steun
Gedragsmatige signalen
- gebrek aan sociale vaardigheden
- mensen op afstand houden
- claimgedrag
- op zichzelf gericht zijn
- overmatig gebruik of verslaving
Levensgebeurtenissen
- overlijden van een naaste
- scheiding
- ziekte of beperking (van een naaste)
- verhuizing, migratie of sterk veranderde woonomgeving
- verlies baan
- financiële problemen
|