|
Beeldenroute 'Sferen' Beelden in Leiden 2021
7-3-2021 | Jubileumeditie beelden in Leiden brengt nieuw werk van zes jonge kunstenaars: Maud van den Beuken, Lungiswa Gqunta, Jason Hendrik Hansma, Vibeke Mascini, Thomas Swinkels en Riet Wijnen. Samengesteld door Suzanne Wallinga. Op 20 mei 2021 opent de jubileumeditie van Beelden in Leiden, de jaarlijkse beeldenroute op de Hooglandse Kerkgracht, hartje Leiden.
Onder de titel Sferen tonen zes jonge talentvolle kunstenaars nieuw werk dat in opdracht is gemaakt. Met Maud van den Beuken, Lungiswa Gqunta, Jason Hendrik Hansma, Vibeke Mascini, Thomas Swinkels en Riet Wijnen wordt gekeken naar hoe wij ons als mens verhouden tot de openbare ruimte als een in ruimte en tijd uitdijend volume. De selectie en begeleiding van de kunstenaars ligt dit jaar in handen van curator Suzanne Wallinga, oprichter en voormalig directeur van A Tale of a Tub in Rotterdam. Kunstenaar Jennifer Tee is aangetrokken als master, zij begeleidt de kunstenaars in een kortdurend leertraject. De vakjury voor de jaarlijkse Frans de Witprijs bestaat dit jaar uit Nathanja van Dijk, directeur Kunsthal, kunstverzamelaar Casper van der Kruk, kunstenaar Izaak Zwartjes en criticus Domeniek Ruyters. Ook dit jaar kan het publiek weer een stem uitbrengen op hun favoriet.
locatie Hooglandse Kerkgracht in het centrum van Leiden periode 20 mei 2021 t/m 8 augustus 2021 met dank aan Mondriaan fonds, stichting Zawabas, Lucas van Leydenfonds en Gemeente Leiden
Beelden in Leiden bestaat sinds 2012 en is hét platform voor jonge nieuwe kunst in de openbare ruimte en wil hiermee het Nederlands kunstklimaat versterken en wil de werken dichtbij en zo drempelloos mogelijk bij de mensen brengen door de werken in de publieke buitenruimte te plaatsen.
De beeldenroute Sferen vertrekt vanuit het idee dat de manier waarop wij ons tot de stedelijke ruimte om ons heen verhouden in de eerste plaats ruimtelijk is, maar elke ruimte bestaat ook uit een gedeeld gevoel, uit de betekenis die wij eraan geven. Hoe we de ruimte ervaren is veranderlijk, mede bepaald door historische feiten, toekomstdromen, wensen, trauma’s en de ervaring van de ander. De Hooglandse Kerkgracht vormt een podium voor zes beelden en sculpturale installaties, die ons bewust maken van hoe kunst kan infiltreren in het alledaagse en nieuwe denkbeelden en ervaringen ten aanzien van de ruimte, in dit geval de gracht, kan aanreiken.
|