Lid worden

Voor slechts € 10,- bent u al lid van de Vereniging Professoren-& Burgemeesterswijk!

Klik hier om lid te worden.

 


Adres

Vereniging Professoren- en Burgemeesterwijk

De Goejestraat 31

2313 NT Leiden

KvK 40448253

Bankrekening: NL79INGB0005567659

Contact

 


Wijk Update

De digitale wijk update verschijnt een paar keer per jaar. Wilt u deze in uw mailbox ontvangen, geef dan uw emailadres door aan webmaster@profburgwijk.nl. Voor de eerste wijk update, klik hier.

 


 

Minibiebs in onze wijk


 

 

 

Volg ons op Facebook!

Blog Voorzitter

Nieuwe ogen

Nog niet zo lang geleden ontvingen wij gasten uit de Verenigde Staten. Eén van hen was nog niet eerder in Nederland geweest. De verbazing over onze straat die feitelijk bijna eenrichtingsverkeer is geworden door de aan beide kanten geparkeerde auto’s. Hoe moest dat dan als er een auto van de andere kant kwam, vroeg hij zich af? Hij keek met nieuwe ogen naar de ons bekende wereld. Fietspaden en zelfs een verkeerslicht voor fietsers, hij vond het verbazingwekkend en uniek.

 

Zelf hebben we op onze beurt een prachtige vakantie gehad in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Waar wij met de ogen van een vreemdeling keken naar al hetgeen voor de mensen daar zo gewoon is. De vrijstaande houten huizen van één verdieping met overdekte veranda en schommelstoelen. Iedereen rijdt in een Pick-Up truck met ronkende motor en een grote bak waar je allemaal troep in kunt vervoeren. En dan de enorme ruimte en het gevoel van vrijheid. Op het platteland van Mississippi en Tennessee hebben ze geen idee wat een parkeerprobleem zou kunnen zijn.

 

De natuur was er overweldigend. Alligators, sprookjesachtige bomen en moerassen. Een beetje motregen kennen ze niet. Als het water valt, komt het massief en massaal als een muur naar beneden, ruitenwissers kunnen het niet aan en na drie stappen ben je doorweekt.

 

Het mooie van vakantie is, dat als je terugkomt, je jezelf ook weer heel even gast in eigen stad en wijk voelt. Ons bakstenen huis leek plots wat minder vertrouwd dan voorheen en ook zo hoog. Achter in de tuin hoorde je de buren in plaats van het geritsel van wasbeertjes of herten. En wat was het fijn om weer echt bruin brood en lekkere kaas te kunnen kopen.

 

De schoolvakanties zijn inmiddels aangebroken. Ik wens u allen een hele mooie zomer en een fijne vakantie toe. Rust uit, zie nieuwe dingen, maak plezier en geniet bij terugkomst van alle kleine verrassingen die al gauw weer zo gewoon zijn.


 

En? Hoe is het als voorzitter?

Bovenstaande vraag heb ik het afgelopen jaar vaak gekregen. Gewoon van mensen uit de buurt of tijdens het uitlaten van Hendrik, mijn hond. Ook na de ALV bij het kennismaken en napraten is me de vraag wel gesteld.


Het antwoord? Het is boeiend, leuk, leerzaam, afwisselend, gezellig, tijdrovend en soms enerverend. Ik heb inmiddels zoveel meer mensen in de wijk leren kennen en we hebben een ontzettend leuk en hardwerkend bestuur. Dat geeft veel energie. Evenals de mooie evenementen als Koningsdag en straks weer Kunst over de Vloer. Als we bij de belangenbehartiging de scherpe kanten van plannen weten af te wenden of bij te stellen, geeft ook dat enorm veel voldoening.

 

Heel interessant is de interactie, soms ook wel het krachtenspel, tussen bewoners, politiek en beleid. Hoe zorg je ervoor dat aan iedereen recht wordt gedaan? Hoe bepaal je als bestuur een standpunt in ontwikkelingen die onze wijk aangaan? Hoe betrek je de mensen erbij en zorg je ervoor dat verschillende geluiden worden gehoord? Hoe zorg je dat partijen niet tegen elkaar worden uitgespeeld. Het begint in ieder geval altijd met heel erg goed luisteren.

 

Lastig is dat het onmogelijk is alle (bijna) 1000 leden van de Wijkvereniging en ook de bewoners die geen lid zijn, tevreden te stellen. Verschillen van inzichten blijven altijd bestaan. Dit aanvaarden is een leerproces, zeker als je zoals ik twintig jaar getraind bent in dienstverlening. Ook hier is luisteren het sleutelwoord. Het is belangrijk iedereen serieus te nemen en zo goed mogelijk de argumenten op een rij te zetten voor de keuzes die we maken als bestuur.